Syriëgangers en quarantaine

SYRIËGANGERS EN QUARANTAINE

Opnieuw is er een aanslag gepleegd door Syriëgangers die na terugkeer niet in qarantaine zijn gezet. Deze keer in Brussel. Ze werden ‘gevolgd’ door de geheime inlichtingendiensten, de militaire geheime dienst en de politie, maar dat kan natuurlijk nooit waterdicht zijn, ook niet in Nederland…

Gevaarlijk virus

Wanneer een onschuldig mens uit het buitenland een gevaarlijk virus of gevaarlijke bacterie meeneemt, wordt hij in quarantaine gezet om andere mensen in onze samenleving te beschermen. Ook bij teruggekeerde Syriëgangers is er een grote kans dat zij een gevaarlijk virus meenemen: het terrorisme-virus. Toch worden teruggekeerde Syriëgangers nooit in quarantaine gezet, alleen maar ‘gevolgd’. Dat is te vergelijken met een zeer infectieuze patiënt gewoon loslaten op de samenleving en er met een zakdoekje en een mondkapje achteraan lopen. Pas als er strafrechtelijke bewijzen gevonden worden, worden zij berecht en (tijdelijk) gevangengezet. Dan kun je dus al te laat zijn…

Quarantaine

Natuurlijk moeten teruggekeerde Syriëgangers die hun leven willen beteren altijd een nieuwe kans krijgen. Een van een ernstig virus herstelde patiënt mag zich ook weer gewoon tussen andere mensen begeven. Dus tijdens de quarantaine moeten de vastgezette mensen niet alleen een menswaardige behandeling krijgen, maar zich ook bij herhaling onderwerpen aan diepte-interviews waarin onderzocht wordt of zij zich weer bekeerd hebben naar de westerse samenleving. Zo ja, dat moeten ze weer in vrijheid kunnen leven.

Zacht en hard

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Onze voor (potentiële) daders zachte rechtsstaat, voldoet noch bij (seksuele) kinderbehandelaars, noch bij terroristen. Daar is een hardere hand voor nodig. Zacht als het kan, hard als het moet. Maar wel menswaardig: er zou een nieuw soort oorlogsrecht uitgevonden moet worden, waarbij ook de Syriëgangers rechtvaardig behandeld zullen blijven. Voor een Europese Guantanamo B is hier geen plaats! Een menswaardige quarantaine bestaat in mijn ogen ook uit goede opvang van de getraumatiseerde Syriëgangers en zonodig een traumatherapie. Tijdens deze quarataine zouden de Syriëgangers tegelijkertijd recht moeten blijven hebben op een eerlijk rechtsproces met een goede advocaat aan hun zijde. We mogen onszelf beter beschermen voor Syriëgangers dan nu, maar we blijven een beschaving!

Anti-reclame

Aan Syriëgangers die weer in vrijheid gesteld worden, zou gevraagd kunnen worden of ze bij hun vroegere vrienden, vis á vis en op internet – op vrijwillige basis – anti-reclame voor IS zouden willen maken. Als hun weerstand hiertegen bestaat uit angst, moet dat uiteraard gerespecteerd worden. Als de weerstand hiertegen echter (deels) bestaat uit een nog niet geheel (terug) bekeerd zijn naar onze Westerse normen en waarden, kan men zich de vraag stellen of het in vrijheid stellen van deze persoon niet gevaarlijk is. Want eenmaal terug bij hun oude vrienden, hebben die meer invloed op de oud Syriëgangers dan een goedwillende hulpverlener ooit kan uitoefenen, (weet ik uit ervaring…).

4 gedachten over “Syriëgangers en quarantaine

  1. Anouk

    Hoi Carla, dat is weer wijze holistische kijk op gevoelig politiek probleem. We moeten inderdaad de beschaving die we hebben blijven koesteren.
    groetjes,
    Anouk

    1. Carla Rus Bericht auteur

      Ha Anouk,
      Mee eens! De beschaving als grote verworvenheid staat wat mij betreft voorop bij al ons handelen.
      Hartelijke groet
      Carla

  2. Stein

    Beste Carla,
    In de afgelopen jaren heb ik mij ervan proberen te overtuigen dat mijn symptomen puur en alleen voortkwamen uit verkeerde gedachte-patronen/paradigma’s. Ik heb tig zelfhulp boeken bestudeerd, uren, nee, dagen in de sportschool vertoeft en mij zelfs de kunst van het mediteren aangeleerd. Tevergeefs. Frustratie als gevolg. Uw artikel verklaart het een en ander: de oorzaak zou niet zozeer in de psyche liggen.
    Graag zou ik met u in contact komen over (middels wiet geïnduceerde) derealisatie. Het verhaal dat u beschrijft over uw zoon klinkt mij namelijk erg bekend in de oren.
    Ik ben benieuwd hoe de situatie nu bij u en uw zoon is. (&Electromagnetische stimulatie van het brein als oplossing? Kunt u mij daar meer over vertellen?)
    Met vriendelijke groet,
    Stein

    1. Carla Rus Bericht auteur

      Beste Stijn,

      Ik zal je op je emailadres persoonlijk beantwoorden! (Overigens: je had je reactie ook direkt bij het bewuste artikel kunnen schrijven).

      Hartelijke groet
      Carla

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *