Mijn eerste blogbericht

Dag allemaal,

Met vallen en opstaan leer ik om met mijn website om te gaan. Hopelijk kunnen jullie als lezer snel de weg op mijn website vinden! Reacties zijn welkom!

Hartelijke groet,

Carla

40 gedachten over “Mijn eerste blogbericht

 1. Eyad

  Goede morgen,
  Ik had u iets gevraagd, maar had u geen reactie gegeven, wilt u een reactie geven over mijn vraag als?
  Kan mij dochter met LDN behandelen, zij heeft immuunsysteemziekte SLE, ze heeft aanvullende verzekering en net 24 jaar geworden, kunt u ons helpen?
  Ik verzoek u vriendelijk om mijn vraag te beantwoorden.
  Met vriendelijke groet,
  Eyad

 2. Jozef

  Beste Carla,

  Ik heb een vraag mbt long covid. 1) Kan het zijn dat Bupropion de cognitieve klachten na covid juist versterkt? Ik vernam namelijk dat Bupropion een meer ‘activerend’ anti-depressivum is (werkend op dopamine en noradrenaline systemen). Ik slikte Bupropion op het moment dat ik covid kreeg, en ervaarde nadien extreme angst en agressieklachten.

  2) Die angst is nadien gelukkig afgenomen, echter, ervaar ik nu na vijf maanden nog steeds forse CVS-klachten. Is het dan verstandig bupropion af te bouwen, en een meer ‘dempend’ antidepressivum te gaan nemen (een SSRI dus, zoals citalopram, fluvoxamine oid), om zoals u zegt alles weer tot rust te brengen? Of zou Bupropion in uw optiek eigenlijk hetzelfde ‘rustgevende’ effect moeten hebben op de HPA-as en het immuunsysteem?

  Ik hoor graag uw reactie, ben zeer benieuwd. Veel dank alvast!

  Hgr,
  JN

 3. Onno

  Hoi Carla,
  Sorry dat ook ik via deze weg contact zoek, ik heb uw interview nu 3x beluisterd en zou graag ook met Fluvoxamine beginnen. Mijn Klachten zijn ontstaan na de Covid vaccinatie. Ik heb met name last van brandende handen en voeten en er is nu ook SFN vastgesteld via een biopt. Heeft het volgens u zin voor mij om de oorzaak te proberen weg te halen en ook aan de Fluvoxamine te beginnen ivm mijn neutopathie?

  Alvast bedankt voor Uw antwoord, MvrGr Onno

  1. Carla Rus Bericht auteur

   Dag Onno,

   Prima dat je me op deze manier benaderd hoor, Onno.
   Fluvoxamine voor neuropathie lijkt me geen goed idee eerlijkgezegd. Maar je weet nooit natuurlijk… Eerder zou ik ben jou denken aan Amitryptiline, een eerste generatie antidepressivum. Het is wel sederend, dus voor de nacht innemen.
   Er is bij jou dus neurosarcoïdose vastgesteld waardoor je die polyneuropathie hebt. Ik zag deze ziekte ook vaak na de ziekte van Lyme.
   Ik kan je één positief ding daarover zeggen: sarcoïdose is altijd self limiting, Al kan het lang duren (soms 2 tot 4 jaar). Soms veel korter. Laten we dat voor je hopen!

   Hartelijke groet en sterkte!
   Carla

 4. Josje Richard

  Goedemiddag Carla,

  Dit is geen reactie op het bovenstaande maar ik kan op geen andere manier aan uw email adres komen

  Vanochtend las ik in NRC de ingezonden brief over het SSRI ( anti depressivum en angstremmer) bij ex covid patiënten die nog veel problemen hebben.
  Mag ik vragen om welk specifiek medicijn het gaat? Mijn man is nl zo’n ex covid patient en wij zouden dit dan evt met onze huisarts kunnen bespreken.

  Bedankt alvast

  1. Carla Rus Bericht auteur

   Beste Josje,

   Mag ik vragen waar je klachten uit bestaan behalve blijvende vermoeidheid? Slaap je slecht of slaap je juist teveel? Als je teveel slaapt zou ik het middel Venlafaxine aanraden. Dat is licht activerend. Als je te weinig slaapt, zou ik eerder voor mianserine kiezen, want mianserine is slaapverwekkend en moet dan ook voor de nacht worden ingenomen.

   Met een hartelijke groet,
   Carla Rus

  2. Riny

   Wist u dat uw vader een groot geheim verzwegen had. In 1944 is er voor de beheers-instituut informatie verzameld van nsd,ers en foute zeeuwen die verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden en zich verrijkt hebben onderandere joodse goederen en eigendommen. Deze beveel is vernietigd in opdracht van de militaire gezag. Jouw vader wist dit. Alleen 1 verzetsheld heb deze beveel niet vernietigd en ik heb ze geërfd. Dit is grofschandalig dat hij er niet over uit is gekomen vooral voor de joodse slachtoffers. Ik bezit de bewijs dat dit door de de verzet in de doofpot is gegooid. U mag inzage doen in deze boekjes en je zal misselijk worden dat dit onder medeweten van je vader gebeurd is

   1. Carla Rus Bericht auteur

    Beste Riny,

    Wat ik nu lees is inderdaad een grof schandaal!
    Graag zou ik copieën hiervan willen hebben! Hier moet meer ruchtbaarheid aan gegeven worden!
    Ik weet overigens vrijwel zeker dat mijn – aan het eind van de oorlog slechts 20 jarige vader – hier niets vanaf wist. Hij was toen slechts ‘een loopjongen’ van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Dus hij was veel te jong om bij het Militair Gezag (MG) te zitten en deed dat dan ook niet. Alleen ouderen ‘met een zekere status’ namen hier zitting in. In Zeeland voelden veel verzetsleiders, die ook bij de BS zaten, zich zelfs gepasseerd dat ze niet in het MG terechtkwamen. Wist je dat de kopstukken uit het MG werden ingevlogen uit Engeland… ? En de Zeeuwse verzetsleiders zeiden verontwaardigd: wat weten die nu van Zeeland af….
    Zelfs over de ins en outs van de ‘hogere beslissingen’ van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) wist mijn vader slechts weinig. Want hij viel onder een baas (De Roo) die hem daar niets over vertelde. Overigens meen ik dat deze De Roo later wel is toegevoegd aan het MG (omdat hij eerst wethouder en later tijdelijk burgemeester van Goes werd). Dus hij heeft hier mogelijk wel iets van geweten als hij lid was van het MG…?

    Mijn vader is, toen hij eenmaal over de oorlog ging vertellen, altijd heel open geweest. Als hij geweten had van dit schandaal, had hij er zich voor geschaamd en mij dit zeker verteld. Ik ken mijn vader goed. Als wij als kind een potlood leende uit zijn ‘kantoor aan huis (van de Rijkswaterstaat)’ en we namen het per ongeluk de huiskamer mee in, was hij superstreng tegen ons. “Kom eens hier! Dit is van de Rijkswaterstaat en niet van jou en dat mag je beslist niet meenemen!”

    Maar goed, graag zou ik toch copieën willen hebben hiervan. Er moet ruchtbaarheid aan gegeven worden!

    Hartelijke groet
    Carla Rus

 5. Anjo van Zweeden

  Dag Carla,
  Erg leuk om je boeken te lezen. Vooral omdat we bij elkaar in de klas hebben gezeten en nog verre familie zijn.

  1. Carla Rus Bericht auteur

   Ha Anjo,

   Leuk om van je te horen!
   Ja, we zaten bij elkaar in de klas! Jij werd dierenarts en ik arts.
   Ik kwam nog een keertje op je verjaardag. Je had een hele mooie grote kamer en we draaiden o.a. muziek van Boudewijn de Groot en Herman van Veen.
   Maar we zijn blijkbaar ook nog familie van elkaar!?
   Wat leuk! Kun je me vertellen via welk bloedverwant?

   Hartelijke groet en tot hoors!
   Carla

 6. J Kol

  Geachte mevrouw Rus,
  Voorzover ik dat kan zien, lijkt het me, dat het goed is, dat u in uw stuk in Trouw [za 12 Oct 2019] het opneemt voor Fré Bakker.
  Uw reden waarom de Trouwtop hem na de oorlog als zondebok aanwees, is aannemelijk.
  Uw slotzin lijkt me inderdaad erg waar.
  Met vriendelijke groet,
  J. Kol

 7. Frank Dumez

  Beste Carla Rus, uw boek “Breekbare Helden” leek een voor mij erg herkenbaar verhaal, het bevat veel paralellen met de verhalen die ik ken vanuit Zeeuwsch Vlaanderen. Is er een mogelijkheid om met u in (email)contact te komen? Ik wil u na het lezen van het boek graag een aantal zaken voorleggen.
  Met vriendelijke groeten, Frank Dumez

 8. Ad Roelse

  Beste Carla,
  Elk jaar met u vader de herdenking van de Domburgse oorlogslachtoffers beleeft. Kunt u mij vertellen wie na , na het overlijden van uw vader, het “Voormalig verzet Zeeland”vertegenwoordigt?
  Dit i.v.m. de uitnodiging voor de komende 1 nov Herdenking. Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet. Ad Roelse, Comité herdenking Domburgsche Oorlogslachtoffers

 9. Jan Buijse

  Beste Carla,
  Breekbare helden in een paar dagen verslonden. Makkelijk gemaakt door de vele persoonlijke en empathische observaties
  Ik ben in 1946 in Goes aanbeland; mijn ouders waren daar geboren. Leanne werd mijn tante toen ze trouwde met Gerard Rothuizen, de broer van mijn moeder. Piet de Kam werd bevriend met mijn ouders. Velen in het boek heb ik ook gekend en daarmee ging het voor mij echt leven. Proficiat.

  1. Carla Rus Bericht auteur

   Beste Jan,

   Dankje!
   De wereld is soms klein… Zo zat je oom Gerard Rothuizen in de gereformeerde jongerenvereniging en leende hij regelmatig de Remington-typemachine van mijn opa Jan. En je tante Maria de Roo zat in de paralelklas bij mijn vader op de HBS.

   Met hartelijke groet,
   Carla

 10. Jan Karel Mesu

  Beste Carla Rus,
  Bij deze een correctie van een naam in uw boek “Breekbare helden”: Het is niet Koos Lou, maar Koos Lous (blz. 62) . Ook in het namenregister staat het fout. Koos Lous was een zuster van mijn oom Jaap Lous. Jaap Lous staat op de schoolfoto van de Rijks-HBS Goes uit 1941., zittend uiterst rechts. Koos en Jaap Lous waren afkomstig uit Oudelande. Jaap trouwde met de zuster van mijn vader Lein Mesu (bovenste rij uiterst rechts, naast hem Adrie Duvekot). Koos Lous trouwde met Ad Waverijn uit Kruiningen, zoon van de bakker. De familie Waverijn wordt ook genoemd in uw boek.

  Terzijde: Mijn zus Lies (1950) en ik (1955) zullen tegelijkertijd met u op Het Goese Lyceum gezeten hebben.

  Met vriendelijke groeten,
  Jan Mesu, Oudelande

 11. Wim Heijboer

  u geeft boek uit over Zeeuws verzet in WO II; komen daarin ook hoofdstukken voor over het verzet op Tholen en Sint-Philipsland, o.a. de OD?

  1. Carla Rus Bericht auteur

   Beste Wim, ook Tholen en St Philips land komen er in voor hoor! Maar minder uitgebreid dan de Bevelanden. Ik bespreek wie de onderduik daar verzorgde en ook de acties van de OD tijdens en rond de Slag om de Schelde waar 2 doden bij vielen. Jammer dat ik u niet eerder heb gevonden (of eigenlijk u mij), dan had ik het misschien nog wat uitgebreider kunnen besschrijven… met een hartelijke groet, Carla Rus

 12. Michiel Somers

  Geachte mevrouw Rus,

  Dit is geen reactie op uw site.
  Ik ben bezig met een onderzoek naar Sjef van Dongen. Mw. Scheepstra en Geert Stroo hebben me geadviseerd met u contact op te nemen.
  Ik heb een aantal vragen die ik u graag wil mailen. Maar ik trof uw mailadres niet. Vandaar mijn vraag of u mij wilt mailen dan kan ik u mijn vragen sturen.

  Met vriendelijke groet,

  Michiel

 13. Colette Wessels

  Je hebt een mooie website, zo helemaal Carla Rus.
  Bruisend en breekbaar, prachtig.
  De homepage is bijna een karakter beschrijving van de Carla die ik ken.
  Het mooiste stukje proza dat ik in tijden gelezen heb.

 14. Anneke van Duin

  Lieve Carla,,
  Proficiat met je nieuwe website. Het is een schatkamer aan gedegen en authentieke kennis van een vakvrouw.die haar sporen heeft verdiend op het moeilijke terrein van seksueel, geweld. Daarnaast schreef je ook over tal van andere kwesties die zeer de moeite waard zijn van het lezen.

 15. Johanna de Lange

  van HARTE gefeliciteerd, lieve Carla, wat een prachtige website.
  Bruisend en Breekbaar, zo ontzettend mooi gezegd, de spijker op de kop.
  Ik ga je zeker volgen en genieten van je gedichten en artikelen.
  liefs,

 16. Bert de Vries

  Gefeliciteerd m’n lief met je eigen site!! Na bijna een jaar gezamenlijk worstelen is het dan nu zo ver! Op enkele stukken en opnames na zijn al jouw schrijfsels nu hier te vinden. Mooi hoor, om trots op te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *