Mensen met vermoeidheidsklachten zijn te helpen

Brief NRC 25 augustus 2022

LONG COVID
Mensen met vermoeidheidsklachten zijn te helpen
Carla Rus

25 augustus 2022
Leestijd 1 minuut
Brieven
Een doorbraak in het onderzoek naar long covid: Amerikaanse immunologen hebben „tal van afwijkingen” in het immuunsysteem ontdekt bij mensen met long covid, meldde NRC vorige week (19/8). Vooral de lage cortisolspiegels (stresshormoon) bij deze patiënten waren opvallend. Dat wijst erop dat de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as), die stimuleert dat de bijnieren voldoende cortisol afgeven, hapert. Het opkrikken van de lage cortisolniveaus met steroïden lijkt niet werkzaam. Deskundigen die zich met long covid bezighouden waren blij verrast met de uitkomsten.

Wat me verbaast is het gebrek aan (oude) kennis bij de deskundigen over het ME/CVS-syndroom (chronisch vermoeidheidssyndroom na een virusinfectie met vergelijkbare klachten). Reeds in januari 2005 schreef de Gezondheidsraad in een rapport dat bij ME/CVS de HPA-as verstoord is. Verder zouden sommige cytokinen (boodschappers tussen afweercellen in de hersenen) verhoogd zijn, net als bij long covid.

Omdat een SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) de HPA-as herstelt en de bewuste cytokinen verlaagt, heb ik sindsdien mensen met een vermoeidheidssyndroom hiermee geholpen.

Sinds eind 2020 heb ik bovendien ongeveer honderdvijftig mensen met long covid (via de huisarts) geadviseerd een SSRI te proberen. Een SSRI is eigenlijk een antidepressivum, maar in dit geval gebruikt voor een ander werkingsmechanisme. Circa honderd mensen hebben positief gereageerd: ik heb mijn oude leven terug.

Ik roep op tot dubbelblind onderzoek naar het gebruik van een SSRI bij long covid. Mogelijk lijden mensen al twee jaar lang onnodig aan deze stoornis.

Carla Rus
MD, oud-neuropsychiater