Psychologische remedie tegen hoge bonussen

Psychologische remedie tegen hoge bonussen

Bankiers lijken verslaafd aan hoge bonussen. Daar is wat aan te doen!

Door Carla Rus, psychiater

In: Trouw. (Denktank). 2 december 2009

Uit onderzoek blijkt dat wanneer men bepaalde woorden repeteert, ook het gedrag hierdoor verandert. Zo werd ontdekt dat wanneer men twee, qua attitude en gedrag vergelijkbare groepen verschillende woorden liet instuderen, na verloop van tijd hun gedrag significant ging verschillen.
De ene groep moest regelmatig de woorden: 'liefde, empathie, medeleven, compassie, inlevingsvermogen, altruïsme, voor elkaar zorgen, verantwoordelijkheidsgevoel, mededogen et cetera' herhalen; terwijl de andere groep neutrale woorden als: 'tafel, stoel, bord, huis, papier, pen et cetera' moest oefenen.
Toen na een vooraf vastgestelde termijn het gedrag werd gemeten, bleek de eerste groep zich significant liefdevoller, empathischer en minder egoconcentrisch te gedragen dan de tweede groep.

Verbaasde ik mij er vroeger over, dat wanneer mensen van hun beroep het schuiven met andermans geld hebben gemaakt, zij ook menen er recht op te hebben een diepere graai uit de pot te mogen nemen; nu begrijp ik hen eindelijk. Want mensen die werken bij banken, verzekeringen en beurzen horen de godganse dag woorden als: 'geld, winst, winstmarge, kapitaal, koersstijgingen, lijfrente, dividend, aandelen, koersdalingen, concurrentie, hypotheek, creditcard, valuta's, geldproducten, verdienen, verdienmodel, risico's nemen, bonussen' et cetera.
Het taalcentrum in de hersenen - dat via een dicht neurobiologisch netwerk verbonden is met hersendelen die ons gedrag bepalen - laat deze woorden intensief en aanhoudend doorsiepelen tot in alle uithoeken van deze hersendelen. Deze hersendelen worden dus letterlijk vergiftigd met giftige producten.

Maar daar is dus wat aan te doen! Elke morgen zou het beurs- en bankpersoneel voorafgaande aan het werk een aantal mantra's met elkaar moeten uitspreken, die liefdevol gedrag en zorgplicht bevorderen. Tijdsinvestering: slechts 5 minuten. In de lunchpauze nog een keer, en thuis eventueel een laatste herhaling, zodat ook het thuisfront ervan kan profiteren.

Teveel moeite en teveel gedoe? In Japan wordt in sommige bedrijven elke dag begonnen met een korte meditatie. Die bedrijven lopen als een speer. Dus: eventjes doorzetten met die mantra's, en het lukt u best! Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *