Een gezonde geest in een gezond lijf

Een gezonde geest in een gezond lijf

Door Carla Rus, psychiater

In: Financieel dagblad 19 januari 2009

Het leven van een bestuursvoorzitter is zwaar. Lange dagen, veel eten en drinken en weinig bewegen. De meesten hebben een chauffeur die het vermoeide lichaam van de baas overal heen brengt. Hoe moeten bestuurders dan zorgen dat ze fit blijven?

De financiële en economische crisis geeft stress. Bij gewone mensen - houd ik mijn baan wel, daalt mijn pensioen ? -, maar ook bij u als topbestuurder. Er hangt in deze tijd extra veel van uw beslissingen af en misschien rust deze verantwoordelijkheid zwaar op uw schouders. Hard werken, doorvergaderen en minder tijd voor ontspanning nemen, ligt voor de hand. Soms is dit ook gewoon nodig, maar als deze toestand te lang duurt, werkt dit contraproductief.
Stresshormonen als cortisol, en met name adrenaline, zijn ervoor om een korte krachtsinspanning te kunnen verrichten en extra stress te kunnen handelen. In de hersenen wordt er meer van de chemische boodschapper dopamine gebruikt, waardoor we meer energie krijgen en helderder kunnen denken. Deze toestand kan echter niet blijven voortduren, want dan raken deze biologische systemen uitgeput.
Hierdoor kun je niet alleen oververmoeid raken of agressiever communiceren; ook het type beslissingen dat wordt genomen is minder weloverwogen en eerder op kortetermijnoplossingen gericht. Dat is het laatste waar we op zitten te wachten!
Dus: maak elke dag een wandeling van een halfuur - het liefst in de natuur. Neem de tijd iets leuks te doen met partner, kinderen of vrienden, slaap voldoende en bedenk regelmatig wat de echt belangrijke dingen in het leven zijn.
Wanneer topbestuurders altijd deze levensstijl zouden hebben, vraag ik me zelfs af of de huidige crisis wel zo diep zou zijn geweest...

Een gezonde geest in een gezond lijf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *